Tyxo.bg counter

Когато се погледнеш в огледалото, харесваш ли се?

Когато се погледнеш в огледалото, харесваш ли се?

Когато се погледнеш в огледалото, харесваш ли това, което виждаш?


Положително или отрицателно възприемаш изгледа на тялото си? Ако отговориш, че е отрицателно, не си сама. Много жени усещат натиск да отговорят на определен социален и културен идеал за красота, който може да доведе до лошо възприемане на тялото. Жените непрекъснато са обстрелвани с образи на "кукли Барби". А като представят идеал, който е толкова трудно да бъде постигнат и поддържан, големите козметични и диетични индустрии си осигуряват ръст и печалби.

Не случайно се набляга непрекъснато на младостта, заедно със слабата фигура, като те се представят за единствения критерий за красота. Посланието, което чуваш отвсякъде, е че или "всички жени трябва да отслабват", или пък, че естественият процес на стареене е "катастрофална" съдба.

Натиск оказват и други хора в нашия живот. Семейството и приятелите могат да окажат влияние върху начина, по който възприемаш тялото си със своите положителни или негативни коментари. Също така здравните съвети на твоя лекар може да се интерпретират погрешно и да окажат влияние върху твоето възприемане на тялото ти.

Научи се да обичаш това, което виждаш в огледалото!


Всички искаме да изглеждаме по най-добрия възможен начин, но здравото тяло не винаги е свързано с външността. Всъщност здравите тела са с всякакви размери и форми. Промяната на начина, по който възприемаш тялото си означава промяна на начина, по който мислиш за него. Същевременно обаче изборът на здравословен начин на живот е от ключово значение за подобряване на възприемането на тялото.

  • Здравословното хранене е от значение за здравата кожа и коса, както и за костите.
  • Редовното спортуване доказано повишава самоуважението, самовъзприятието и енергийните равнища.
  • Адекватната почивка е от ключово значение за управлението на стреса.