Tyxo.bg counter

10 съвета за защита на кожата от слънчеви изгаряния

10 съвета за защита на кожата от слънчеви изгаряния


Слънцето може да причини много повече вреда от обикновеното и болезнено изгаряне. Дерматолозите споделят, че продължителното излагане на силно слънце причинява кафяви петна, зачервени и лющещи се петна, изсушаване и набръчкване, а най-лошото е ракът на кожата.

Не винаги е лесно да се избегне силното слънце. Денят на плажа може да се превърне в нещо повече от зачервяване и изгаряне. Ако кожата ви не произвежда защитния меланинов пигмент в достатъчни количества или ако се излагате на слънце преди да се е натрупал и разпространил достатъчно меланин, ултравиолетовите лъчи буквално убиват клетките на кожата. Дори и слабо изгаряне, което е причинило единствено леко зачервяане, унищожава горния слой на кожата ви по същия начин, по който това би се случило, ако се изгорите на горещата ютия.

Независимо от тези добре познати опасности при директното излагане на слънце, много от нас често нехаят, когато стане въпрос да защитят кожата си или пък не могат да устоят на мита, че да получат малко цвят от слънцето е признак на здраве. Нека ви споделим няколко начина за защита от силното слънце.

1. Скрийте се
Едно от най-елементарните и лесни неща е да останете на закрито или да се покриете с дрехи. Слънчевите лъчи са най-интензивни между 10 и 16 часа. Останете на закрито през това време, облечете се или ползвайте слънцезащитни продукти. Известно е, че шапки и дрехи, изработени от по-тъмни материи, абсорбират по-добре ултравиолетовата светлина, отколкото памучните дрехи в светли тонове. А сухите дрехи предпазват по-добре от влажните.

2. Сложете си слънцезащитен крем
Търсете слънцезащитен фактор (т.нар. SPF) от минимум 15. Разпределете продукта на достатъчно плътен пласт - ако сложите само малко количество от слънцезащитния си крем или мляко, рискувате да намалите ефективността му до 50%! А ако възнамерявате да влезете във вода и да плувате, задължително използвайте водоустойчив продукт.

3. По-рано и по-често
Сложете своя слънцезащитен продукт 20-30 минути преди да се изложите на силното слънце, за да оставите на кожата добре да го абсорбира. След това повтаряйте на всеки 2 часа и по-често, ако започнете силно да се потите или пък се изкъпете. Ако кожата ви е бледа, можете да започнете подготовка от предишната вечер: сложете си слой слънцезащитен продукт вечерта преди лягане, което ще позволи на външния слой на кожата да го абсорбира изцяло. На следващия ден поставете отново слънцезащитен продукт половин час преди да излезете на открито.
Слънцето може да изгори също толкова лесно и кожата на устните ви. Използвайте защитен балсам за устни най-малко със защитен фактор SPF 15 и често го постав&